Over mij

Hallo mijn naam is: Winette Mariëlle Hofman

Aangenaam kennis te maken.

Mijn roepnaam is Winette, maar ik schrijf (bijna) altijd mijn beide voornamen op. Waarom? Omdat ik ze zo mooi vind en misschien ook om mijn achternaam (die ik niet zo mooi vind) te verbloemen. Winette komt uit het Oudfries en ‘wine’ betekend daar ‘vriend’. Mijn sterrenbeeld is Leeuw.

Ik ben geboren in Breda, daarna ben ik met mijn ouders verhuisd naar Maarssen (bij Utrecht). Uiteindelijk verhuisden ons gezin naar Nijmegen. Waar ik sinds mijn zesde jaar woon, naar school ging, ging studeren en op kamers ging. Ik was een gemiddelde leerling… althans dat werd mij gezegd. Maar voor de vakken die ik echt leuk vond scoorde ik heel hoog. Zoals voor (Kunst) Geschiedenis en Tekenen. Daarnaast was ik gek op lezen, ik was en ben een echte boekenwurm. Als ik lees hoor ik niets meer van de wereld om mij heen. In spelling en grammatica was ik niet zo goed, maar in gedichten schrijven wel.

Op de middelbare school wilde ik heel graag architect worden, maar natuurkunde en wiskunde B werden mij afgeraden… dus moest ik iets anders verzinnen… In een museum werken leek mij ook heel leuk, tentoonstellingen maken… iets creëren dat was echt iets voor mij. Vandaar dat ik er voor koos om de Leraren opleiding Geschiedenis te gaan doen aan de HAN. Vanaf het tweede jaar kon je daar de opleiding Educatie & Cultuur doen, met als specialisatie Museologie. Na 8 jaar studeren en stage lopen op scholen en in musea, behaalde ik 3 diploma’s en moest ik op zoek naar een baan.

In de musea waren weinig vacatures en de meeste waren als vrijwilliger en onbetaald. Had ik daar nou zo hard voor gestudeerd? Maar toen kwam er een baan als leraar geschiedenis voorbij… en wat op je pad komt… nou dat moet je doen. Vijf jaar lang heb ik met plezier les gegeven op een middelbare school. Maar hoe leuk ik het ook vond om met de leerlingen te praten en er voor hen te zijn, ging het lesgeven zelf me tegen staan. Ik maakte daarnaast ook lesmateriaal voor basis- en middelbare scholen en besloot te stoppen met lesgeven.

Ik richtte mijn eigen bedrijf Educatief Design op. Ik ontwikkelde een aantal jaren prachtig lesmateriaal. In 2008 werd ik moeder van een prachtige dochter. Door het moederschap en omdat er geen subsidies meer werden verstrekt voor educatief materiaal, moest ik op zoek naar iets anders. Maar er kwam weer een andere uitdaging op mijn pad.

De IISG (Internationale Instituut van de Sociale Geschiedenis) zocht mensen om te helpen bij de HSN (Historische Steekproef van de Nederlandse Bevolking). En zo kwam het dat ik in archieven in Gelderland en Limburg bevolkingsonderzoek ging doen. In de tussentijd werd ik opnieuw moeder van een prachtige zoon.

Toen het werk voor de HSN klaar was, kwam er niet een nieuwe baan op mijn pad. Misschien ook wel omdat ik het druk genoeg had met opvoeden van mijn twee behoorlijk bijdehante kinderen. Toen ze naar de basisschool gingen stak ik daar mijn handen uit de mouwen. En was ik al snel elke week in de schoolbibliotheek te vinden. Daarnaast hielp ik mee met de plus-lessen om de slimme leerlingen op de school uit te dagen.

Door mijn kinderen begon ik me steeds meer te verdiepen in Hoogbegaafdheid. Zo kwam ik via het CBO de ECHA (European Council for High Ability) opleiding tegen. Voor het eerst sinds lange tijd werd ik weer enthousiast. Ik besloot de ECHA opleiding te doen. Om meer te weten te komen over Hoogbegaafdheid, met als doel jong volwassenen te helpen bij hun zoektocht naar wie zij zijn. Tijdens deze studie kwam Positive Discipline op mijn pad en deed ik een cursus tot Positive Discipline Parent Educator.

En zo komen we bij het heden…

Inmiddels ben ik afgestudeerd en wil ik iedereen welkom heten bij mijn coachingspraktijk Smartiez.

Hallo Smartie,

Ben je opzoek naar een luisterend oor, een goed gesprek met jou, een andere kijk op jou leven of een peptalk… schroom niet en bel me voor een kennismakingsgesprek.

Bent u ouder van een Smartie,

Ook u bent welkom voor een goed gesprek, een luisterend oor, een andere kijk op uw kind en zelfs voor een peptalk …. bel gerust voor een gesprek.